Torna a Informació per a persones nouvingudes

Vehicles – Tràmits

Importació de vehicles: declaració duanera del vehicle

Els vehicles usats de les persones que emigren a Suïssa es consideren béns personals i no estan subjectes a impostos, sempre que se n’hagi sigut propietari durant al menys sis mesos abans del trasllat, i que no es tingui intenció de vendre’ls ni exportar-los durant al menys un any. En el moment de la importació has de presentar els següents documents a l’oficina de la duana d’entrada:

 • documentació original del vehicle (fitxa de matriculació i permís de circulació);
 • permís de residència a Suïssa o qualsevol altre document que demostri el trasllat de domicili (contracte laboral, de lloguer, de confirmació de la notificació de la sortida del país d’origen);
 • formulari de declaració d’efectes personals 18.44 Übersiedlungsgut.

Si tot és correcte, a l’oficina de la duana et donaran el formulari 13.20A Prüfungsbericht (Informe de revisió) emplenat amb les dades del teu vehicle. Aquest document és imprescindible per poder matricular el vehicle a Suïssa.

 

Documentació i matrícula del vehicle

Com a regla general, es requereix que els vehicles amb matrícula estrangera obtinguin els documents de registre i plaques de matrícula suïsses com a molt tard en el termini d’un any després de la importació.

Per obtenir la documentació suïssa del vehicle és necessari, primerament, obtenir una assegurança provisional per al vehicle i dur el cotxe a un taller perquè li facin una revisió exhaustiva, que inclou la neteja del motor i els baixos.

Hauràs d’enviar la documentació següent a través de la pàgina del Strassenverkehrsamt, SVA:

 • certificat d’assegurança amb una companyia suïssa (la companyia l’envia directament al SVA de forma electrònica);
 • documentació original del vehicle;
 • formulari 13.20A (obtingut a l’oficina de la duana);
 • declaració d’importació de béns personals on hi aparegui el vehicle segellat per l’oficina de la duana);
 • Certificate of Conformity o Abgaswartungsdokument (Document d’inspecció d’emissions de CO2).

Després de revisar tots els documents et donaran dia i hora per anar a fer la inspecció. El vehicle pot presentar-se només a les oficines de Zuric i Winterthur. Si el vehicle passa la inspecció, un cop paguis les taxes et donaran les noves matrícules i la documentació del vehicle.

L’SVA s’encarrega de retornar documents i les plaques de matrícula antigues a la Direcció General de Trànsit a Espanya, però això no suposa la baixa immediata del vehicle. Per tal de donar de baixa el vehicle definitivament, hauràs de fer tu el tràmit a la DGT.

 

Permís de conduir

Has d’obtenir el carnet de conduir suís en els següents casos:

 • si has estat vivint a Suïssa durant 12 mesos i no has passat més de tres mesos consecutius a l’estranger durant aquest temps;
 • si desenvolupes una activitat professional com a conductor de vehicles de motor registrats a Suïssa que requereixin un permís de conduir de categoria C o D o subcategoria C1 o D1; o bé necessites autorització per al transport professional de persones;
 • si t’ha caducat el permís de conduir espanyol.

Per fer el canvi de carnet de conduir només cal que vagis a l’oficina de trànsit (Strassenverkehrsamt) o a l’oficina d’empadronament del teu lloc de residència (Einwohneramt/Kreisbüro) i sol·licitis que et canviïn el carnet espanyol per un de suís. Et demanaran la següent documentació:

 • carnet de conduir vigent;
 • formulari de sol·licitud emplenat, amb l’apartat 4. Sehtest (Prova de visió) omplert per un centre òptic, certificant que no tens problemes de visió (qualsevol òptica en fa, es basa en un control general bàsic d’aproximadament 10 minuts);
 • permís de residència.

Un cop presentada la documentació (i després d’haver pagat els corresponents imports) et faran el carnet suís en un termini màxim de 15 dies i te l’enviaran per correu al teu domicili.

Recorda que quan portis més d’un any vivint a Suïssa no podràs conduir amb un permís estranger.

 

Assegurança d’automòbil

Tots els vehicles matriculats a Suïssa han de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil per a automòbils.

 

Circulació viària

El límit de velocitat a l’autopista és de 120 km/h, en autovies de 100 km/h, en carreteres principals i secundàries fora de zones urbanes de 80 km/h i en zones urbanes de 50 km/h. S’han d’observar el codi de circulació i els límits de velocitat. La policia realitza controls freqüents.

 

Vinyeta d’autopista

Per circular per l’autopista es necessita una vinyeta d’autopista. La vinyeta costa 40CHF anuals i s’ha de col·locar correctament al parabrisa del vehicle, com a molt tard el 31 de gener del nou any.

 

Aparcament

Un dels grans maldecaps a les ciutats suïsses és què fer amb el cotxe, ja que és pràcticament impossible aparcar de forma gratuïta. Si necessites deixar el cotxe durant una llarga temporada i no vols pagar, l’única opció és anar a aparcar a algun poble a prop de la ciutat. Dins de la ciutat de Zuric hi ha les següents opcions:

 • Zona blanca: és equiparable la zona blava a què estem acostumats a Catalunya. Per deixar el cotxe s’ha posar diners al parquímetre. Cada lloc pot tenir condicions particulars en aquest aspecte, en els panells informatius de la mateixa zona i als parquímetres hi trobaràs els detalls.
 • Zona blava: per deixar-hi el cotxe necessites o bé un permís de resident (Anwohnerparkkarte), un permís temporal (Tagesbewilligung) o un disc d’estacionament (Parkscheibe). El primer et dóna dret a aparcar només dins la zona corresponent al teu codi postal i té un preu anual. El segon té un cost de 15CHF per a particulars i 30CHF per a empreses i et permet l’aparcament il·limitat en una data concreta. El tercer dóna dret a aparcar gratuïtament, però només de forma temporal.
 • Funcionament del disc d’estacionament: El disc es pot obtenir a quioscos, gasolineres, oficines municipals, etc. Per aparcar has de marcar la teva hora d’arribada posant l’indicador del rellotge en la següent mitja hora més pròxima a l’hora real d’arribada (és a dir, si arribes al lloc a les 15:10 hauràs de posar el rellotge a les 15:30). Això dóna dret a aparcar fins a una hora després de l’hora d’arribada marcada. Els horaris són els següents: de dilluns a dissabte, de 8:00 a 11:30 i de 13:30 a 18:00 (els diumenges i festius es pot aparcar tot el dia si no s’indica el contrari). Si arribes a qualsevol hora entre les 11:30 i les 13:30 pots aparcar fins les 14:30. Si arribes més tard de les 18:00, posant el rellotge a les 18:30 et dóna dret a aparcar fins a les 9:00 del dia següent.
 • Zona groga: normalment les places de les comunitats de veïns es marquen en groc i amb un número. És una plaça privada i només hi pot aparcar aquella persona que hi tingui dret.

Tant les zones blanques com les blaves estan indicades amb una P.

 

 

Tens dubtes?

Si alguna qüestió no t’ha quedat del tot clara, pots contactar-nos a través de la nostra pàgina de Facebook. Entre tots i totes mirarem d’ajudar-te.

 


 

Share

Enllaç permanent a aquest article: http://www.cczuric.cat/suissa/vehicles-tramits/