Torna a Informació per a persones nouvingudes

Immigració i dret d’estrangeria

Llei d’estrangeria

La llei federal sobre estrangers és la llei suïssa que regularitza l’entrada i la sortida del país, la residència i la reunificació familiar d’estrangers a Suïssa des de l’1 de gener de 2008. A més, regularitza el foment i la integració dels estrangers.

 

Empadronament en el domicili

S’ha de fer dins d’un termini de 14 dies comptant des de l’entrada al país, a l’oficina d’empadronament (Einwohneramt/Kreisbüro) que correspongui al teu nou domicili (per a Zuric, consulta aquí). Necessites la següent documentació:

  • passaport o carnet d’identitat;
  • contracte de treball;
  • contracte de lloguer;
  • certificat de naixement (tot i que no sempre es demana);
  • certificat de matrimoni (si escau).

El tràmit té un cost de 162CHF per persona. Les ciutadanes i ciutadans de països de la UE tenim la possibilitat de portar les fotos de carnet de tots els membres de la família per gestionar de manera conjunta els permisos de residència de tota la família.

 

Procediment per a la importació d’efectes personals

Si trasllades el teu domicili a Suïssa pots importar a Suïssa el teu mobiliari, estris domèstics, mascotes o automòbil lliures d’impostos.

  • Els articles importats han d’haver estat utilitzats personalment durant almenys 6 mesos i has de continuar utilitzant-los tu després de la importació.
  • En el moment de la importació, has de presentar emplenat el formulari de sol·licitud 18.44 Übersiedlungsgut (efectes personals) a la duana on facis la importació i pagar la taxa corresponent.
  • La duana d’entrada ha de segellar el document, per la qual cosa la declaració dels béns de la llar ha de fer-se durant l’horari d’obertura de les oficines de la duana per a mercaderies comercials.
  • En aquest enllaç trobaràs els horaris d’obertura i adreces de les oficines : http://www.ezv.admin.ch/dienstleistungen/04051/index.html?lang=en (en anglès).
  • Els catalans no hem demostrar haver obtingut un permís de residència a l’hora de fer el trasllat. Podem demostrar el canvi de domicili amb altres mitjans (contracte de treball, contracte de lloguer, confirmació de la notificació de la sortida del país d’origen).

Trobaràs informació addicional a les instruccions del formulari de sol·licitud o al FAQ de l’Eidgenössische Zollverwaltung (Administració Federal de Duanes).

 

Tens dubtes?

Si alguna qüestió no t’ha quedat del tot clara, pots contactar-nos a través de la nostra pàgina de Facebook. Entre tots i totes mirarem d’ajudar-te.

 


 

Share

Enllaç permanent a aquest article: http://www.cczuric.cat/suissa/immigracio-i-dret-destrangeria/