Torna a Informació per a persones nouvingudes

Habitatge

Cerca d’habitatge

Trobar un habitatge a Zuric és una de les qüestions més complicades amb què et trobaràs poc després d’arribar. Fins i tot hi ha gent que diu que és més fàcil trobar feina que un apartament. Per tant, molt probablement serà una de les qüestions a les quals hauràs de dedicar més temps.

On cercar?

A través de portals d’Internet

Sovint la manera més fàcil de buscar apartament és utilitzant pàgines com ara:

Els dos primers són els portals més coneguts i més utilitzats. Això vol dir que hi haurà molta més oferta d’apartaments, però al mateix temps, molta més competència. Les visites als apartaments acostumen a fer-se un dia i a una hora determinada, i no és gens estrany coincidir-hi amb 50 o més persones.

Disposen d’aplicacions per a smartphones, i permeten configurar els paràmetres del pis desitjat i rebre diàriament una alerta amb els pisos publicats que compleixen els requisits introduïts.

Ron orp és un portal dedicat a la vida a Zuric en general, tot i que té una secció dedicada al lloguer d’apartaments i cases. Els anuncis penjats aquí acostumen a ser de particulars (en contraposició a les altres pàgines web, on són les immobiliàries qui gestionen els pisos que s’hi ofereixen).

 

Si el que busques és una habitació, recomanem que facis un cop d’ull a:

 

Als diaris

Els diaris locals com ara el Tages Anzeiger, el Neue Zürcher Zeitung o fins i tot el Tagblatt (el diari de l’Ajuntament de Zuric, que es publica i es distribueix gratuïtament a tots els habitatges cada dimecres) acostumen a tenir una secció especial per a anuncis de lloguer i venda d’habitatges i cases.

 

A les xarxes socials

A Facebook hi trobaràs alguna pàgina o grup on es troben llogaters i gent que vol llogar habitacions o apartaments. Per exemple, https://www.facebook.com/groups/91241961544664

Aprofita la pàgina del Casal a Facebook per a publicar-hi que estàs buscant apartament o habitació, i en farem difusió.

La pàgina web English Forum, a banda de tenir una comunitat molt activa i proporcionar informació d’interès general per a expatriats a Suïssa, també té un fòrum exclusivament dedicat al lloguer d’habitatge: http://www.englishforum.ch/property-offered/

 

A les intranets d’empreses o universitats

Les grans empreses suïsses o multinacionals acostumen a tenir un espai a la seva intranet per fer intercanvis entre els seus treballadors. Les universitats de Zuric també disposen del seu propi portal de lloguer d’habitacions i habitatges.

Es tracta de bons llocs on trobar un potencial habitatge perquè l’abast d’aquestes publicacions és més reduït, fet que fa augmentar les probabilitats d’èxit.

 

Contactes

A vegades el que millor funciona a l’hora de trobar habitatge són les xarxes personals. Explica a tothom qui coneguis que estàs cercant un nou habitatge. A companys de feina, amics, coneguts, a la classe d’alemany, al gimnàs, etc. Sempre és més fàcil que un propietari llogui un habitatge a algú que ha estat recomanat per una persona de confiança que a un desconegut.

 

Cooperatives (Genossenschaften)

A Suïssa és molt habitual l’existència de cooperatives d’habitatges (Baugenossenschaften). Es tracta d’entitats privades que construeixen els seus habitatges i els lloguen. Un dels punts a favor d’aquestes cooperatives és que fugen de l’especulació que es pot produir en el lloguer d’habitatges i mantenen els preus dels lloguers més baixos que els preus de mercat.

No és fàcil accedir a aquestes cooperatives, i en la majoria d’elles cal abonar un capital inicial (varia en funció de cada cooperativa i del tipus d’habitatge, però pot oscil·lar entre els 5000 i els 20000 CHF). En cas d’abandonar la cooperativa, aquest capital es recupera, la majoria de vegades amb els interessos acumulats.

En aquesta pàgina pots trobar el llarg llistat de Genossenschaften de Zuric i rodalies:

https://www.wbg-zh.ch/mitglieder/

 

Fer una sol·licitud

Si trobes un habitatge adequat hauràs de concertar una visita a la propietat. Sovint s’inclou informació sobre les visites en el mateix anunci.

Si l’habitatge s’adiu a les teves necessitats, hauràs d’emplenar un formulari d’inscripció. En aquest formulari hauràs d’indicar, a banda de les teves dades personals, el tipus de permís de residència que tens, l’empresa on treballes, des de quan vius a Zuric, el teu sou, el nombre de fills o filles, el motiu del canvi d’habitatge, el telèfon de l’anterior llogater i si tens animals o instruments musicals, entre d’altres. No existeix un formulari estàndard, però les informacions que cal proporcionar són gairebé sempre molt similars.

A banda d’aquest formulari d’inscripció, és molt recomanable que escriguis una petita carta de presentació explicant qui ets (o qui sou) i els motius pels quals vols llogar aquest apartament o habitació.

En la majoria dels casos hauràs d’adjuntar una còpia del teu contracte de treball, un document oficial en el qual es certifica que no tens deutes (Betreibungsregisterauszug) i/o un certificat d’antecedents penals (Strafregisterauszug).

També és gairebé imprescindible aportar referències de persones amb qui els propietaris puguin contactar per demanar informacions sobre tu. Aquestes trucades són un mètode molt habitual i molt utilitzat a Suïssa, així que assegura’t d’avisar a algun responsable directe a la feina per tal que pugui respondre per tu.

El llogater o l’administració de l’habitatge acabaran decidint sobre el lloguer del mateix.

A la regió de Zuric hi ha pocs habitatges buits, per la qual cosa és recomanable ampliar la cerca al major nombre possible de localitats.

 

Assegurança de la llar / assegurança privada de responsabilitat civil

L’assegurança de llar (Hausratversicherung) i l’assegurança privada de responsabilitat civil (Privathaftpflichtversicherung) no són obligatòries a Suïssa, però són recomanables. L’assegurança de llar cobreix danys en els béns domèstics causats per foc, aigua, catàstrofe natural, robatori i trencament de vidres en el marc de l’import assegurat. L’assegurança privada de responsabilitat civil cobreix danys materials i personals que causi la persona assegurada.

Consulta el comparador de la pàgina Comparis.ch per a trobar l’assegurança que més s’ajusta a les teves necessitats

 

Veïnes i veïns

Una vegada t’hagis instal·lat al nou habitatge, presenta’t als teus veïns i veïnes, és un gest molt apreciat que t’obrirà moltes portes.

 

Reglament intern de la casa

En el reglament intern de la casa s’especifiquen les normes com els horaris de descans nocturn i de migdia (durant els quals no es pot fer soroll), ús de llocs comunitaris (entrada, escala, safareig, etc.). En el moment d’entrar a viure en el nou habitatge rebràs una còpia d’aquestes normes. Habitualment també les pots trobar en un lloc visible del portal o de l’escala de l’edifici.

 

TV, telèfon, Internet, telefonia mòbil, taxes per ràdio i televisió

Recomanem que et donis d’alta amb un proveïdor de serveis de TV, telèfon, Internet i telefonia mòbil. Per a això necessitaràs el carnet d’identitat o passaport i el permís de residència. Els proveïdors més importants a Suïssa són Swisscom, Sunrise, Cablecom i Salt. Cada llar a Suïssa paga drets per a la recepció de programes de ràdio i televisió. Amb aquesta finalitat és obligatori que et registris a l’empresa Billag AG. Aquesta empresa fa controls periòdics porta per porta als habitatges, i encara que no tinguis televisor ni ràdio, si a la teva llar hi ha un ordinador amb connexió a internet d’alta velocitat et poden posar una multa força elevada si ningú no paga la quota anual (la quota és per habitatge, no per persona).

 

Tarifes elèctriques i cànons de l’aigua

Els serveis públics t’enviaran una factura sobre el consum de corrent, aigua i aigües residuals.

 

Recollida de la brossa

Les escombraries s’eliminen de forma selectiva. Els punts de venda (per exemple, els supermercats) admeten la devolució d’ampolles de PET, piles i embalatges de plàstic. Els municipis disposen de punts de recollida de residus on es pot llençar ampolles de vidre, llaunes d’alumini i altres materials reciclables. El vidre s’ha de separar en funció del seu color: verd, marró o blanc.

El paper i el cartró es recullen en determinades dates directament davant de casa. Els residus no reciclables s’eliminen en bosses d’escombraries, subjectes a costos. Aquestes bosses d’escombraries (anomenades Züri Säcke) tenen diverses mides (17, 35, 60 o 110 litres) i es poden adquirir a la caixa dels supermercats o a la finestreta de correus. Molts municipis envien un calendari de residus amb les dates i l’horari exactes de la recollida.

Tens dubtes?

Si alguna qüestió no t’ha quedat del tot clara, pots contactar-nos a través de la nostra pàgina de Facebook. Entre tots i totes mirarem d’ajudar-te.

 

Share

Enllaç permanent a aquest article: http://www.cczuric.cat/suissa/habitatge/