Torna a Informació per a persones nouvingudes

Família, estudis i formació

L’escola elemental (Volksschule)

L’escola elemental és pública i gratuïta. A Suïssa, l’escola elemental és competència dels cantons. Al cantó de Zuric, els nens a partir dels 4 anys d’edat assisteixen a l’escola bressol (Kindergarten) durant 2 anys. Aquesta és obligatòria. La segueixen el nivell primari (Primarschule), que va del 1r al 6è curs i el nivell secundari (Sekundarschule), del 7è al 9è curs.

 

L’institut d’ensenyament mitjà (Gymnasium)

L’examen d’accés a l’institut d’ensenyament mitjà  pot tenir lloc en el 6è curs o en l’escola secundària. Els estudis dels instituts d’ensenyament mitjà finalitzen amb un títol de batxillerat suís (Maturitätszeugnis), que permet accedir als estudis de qualsevol universitat i escola tècnica superior (Fachhochschule), així com a les universitats politècniques federals.

 

Escoles privades

Queda a la discreció dels pares triar una escola privada per als seus fills. Les escoles privades estan subjectes a costos. Si el teu fill ingressa a una escola privada, tindràs l’obligació de notificar-ho a la direcció escolar (Schulverwaltung) del teu municipi de residència.

 

Cura dels infants

Els nens en edat preescolar poden ser atesos en una guarderia (Kinderhort/Kita). Els nens de l’escola bressol i en edat escolar poden anar als centres de cura infantil de les escoles primàries, que també ofereixen atenció al migdia amb dinar. Tots els serveis de cura de nens estan subjectes a costos. En molts municipis, les contribucions dels pares es calculen en base als seus ingressos i a la seva situació econòmica. Posa’t en contacte amb un centre de cura infantil (Kinderkrippe) o amb l’escola primària del teu lloc de residència i consulta la disponibilitat i els preus.

 

Subsidis familiars

Totes les persones que treballin per compte aliè o propi i que visquin a Suïssa tenen dret a subsidis familiars. Per fills de fins a 16 anys d’edat obtindràs un suplement de 200CHF per cada nen i mes. Per fills entre 16 i 25 anys d’edat que estiguin cursant formació professional rebràs un suplement de 250CHF per cada nen i mes.

Has de presentar la sol·licitud de subsidis familiars a la teva empresa. També hauràs d’aclarir si tens dret a rebre un suplement per fills que visquin a l’estranger.

 

Tens dubtes?

Si alguna qüestió no t’ha quedat del tot clara, pots contactar-nos a través de la nostra pàgina de Facebook. Entre tots i totes mirarem d’ajudar-te.

 

 

Share

Enllaç permanent a aquest article: http://www.cczuric.cat/suissa/familia-estudis-i-formacio/