Com i quan?
Si vols canviar d’asseguradora de salut, ho has de fer generalment a finals d’any. Cada tardor, a finals de setembre o inicis d’octubre, l’Oficina Federal de Salut Pública aprova les primes per a l’any següent. La teva companyia d’assegurances t’escriurà a finals d’octubre per informar-te de les seves noves primes. A partir d’aquest moment, disposes de temps per cancel·lar la teva pòlissa fins no més tard del 30 de novembre (l’asseguradora ha d’haver rebut la teva carta en aquesta data).
Si disposes d’una franquícia estàndard de 300 CHF, pots cancel·lar la teva assegurança al final de juny, amb un preavís d’almenys tres mesos.
Finalització d’una pòlissa d’assegurança bàsica (Grundversicherung)
És possible que la teva asseguradora no ofereixi el model d’assegurança que t’interessa, o que no estiguis satisfet/a amb el servei o les primes. A continuació t’expliquem pas a pas com ho pots fer per canviar de companyia d’assegurança de salut. Aquesta és la forma de procedir:
Primer pas: informa’t.
L’abast dels serveis de l’assegurança de salut obligatòria (Grundversicherung) és exactament el mateix per a totes les companyies asseguradores. Tingues en compte que hi ha algunes diferències significatives en els serveis i costos de les assegurances complementàries (Zusatzversicherung). Trobaràs un resum general de les primes a la pàgina oficial del Govern Federal, i també podràs comparar ofertes similars entre si.
Segon pas: contracta una nova companyia asseguradora.
Pots registrar-te amb la companyia d’assegurances mèdiques sense haver sol·licitat un pressupost.
a) Assegurança obligatòria (Grundversicherung): totes les empreses asseguradores actives a la zona on resideixes han de fer-te una assegurança de salut obligatòria, sense cap restricció (obligació d’assegurança).
b) Assegurança complementària (Zusatzversicherung): no hi ha obligació d’assegurança per a les assegurances complementàries voluntàries per part de les companyies. És facultat de l’asseguradora decidir si t’ofereix l’assegurança o no.
Recorda: El formulari de sol·licitud de l’assegurança de salut obligatòria ha de contenir només el nom, l’adreça i l’any de naixement. No responguis a les preguntes sobre el teu estat de salut si el que vols és només l’assegurança obligatòria. En el cas de les assegurances complementàries, has de proporcionar informació detallada sobre el teu estat de salut. Si ocultes alguna cosa, la companyia pot negar-se a reemborsar-te pels serveis rebuts.
Tercer pas: Cancel·la la teva assegurança de salut existent.
a) Assegurança obligatòria: cancel·la la teva assegurança de salut existent per escrit. És recomanable fer-ho per carta certificada (Einschreiben). Pots finalitzar l’assegurança de salut obligatòria abans de rebre la confirmació de l’acceptació per part de la nova asseguradora. També pots cancel·lar encara que estiguis al mig d’un tractament o si tens una edat avançada. Trobaràs un model de carta aquí.
b) Assegurança complementària: no cancel·lis la teva assegurança complementària a menys que tinguis una confirmació per escrit de l’acceptació de la nova asseguradora, en cas contrari pots perdre de forma permanent la cobertura existent. En el cas de les assegurances complementàries, les asseguradores poden rebutjar l’admissió (especialment a la gent gran) o mostrar reserves pel que fa a la salut d’una persona. Recorda també que no cal que cancel·lis la teva assegurança complementària només perquè has canviat la companyia amb qui tens l’assegurança obligatòria.
Terminis de preavís
Si l’1 de gener desitges cancel·lar la teva assegurança obligatòria per canviar a una companyia diferent, pots cancel·lar la teva assegurança de salut existent fins com a màxim el 30 de novembre, independentment de si hi ha hagut un augment de la teva prima o si tens una assegurança amb model HMO, model amb metge de capçalera o si vols canviar la teva franquícia. Anuncia-ho amb temps, i si ho fas per carta, que aquesta sigui certificada.
La companyia d’assegurances ha d’haver rebut la teva carta com a molt tard el 30 de novembre. El matasegells de la carta no és el que determina la data, sinó la data en què l’asseguradora rep la notificació. El termini de preavís es compleix si la cancel·lació ha estat rebuda per l’assegurador dins de l’horari laboral de l’últim dia del termini legal (30 de novembre). Una carta certificada enviada a l’apartat de correus es considerarà lliurada en el moment en què es reculli a l’oficina de correus. Es recomana l’enviament de la notificació per escrit a mitjans de novembre com a molt tard per tal de tenir un comprovant de la notificació feta a temps en mà.
Si tenies una assegurança obligatòria sense models mèdics HMO, metge de capçalera o d’altres, i sense franquícia opcional, també pots cancel·lar la pòlissa a partir del 30 de juny. La companyia d’assegurances ha d’haver rebut la carta de cancel·lació com a molt tard el 31 de març.
Finalització d’una pòlissa d’assegurança complementària (Zusatzversicherung)
Per norma general, pots posar fi a una pòlissa d’assegurança complementària a finals de setembre, però això difereix d’una companyia d’assegurances a l’altra. Caldrà que et posis en contacte amb la teva companyia per conèixer els detalls exactes de quan pots cancel·lar la teva pòlissa, ja que moltes tenen una durada mínima obligatòria, o bé terminis de preavís més llargs que l’assegurança bàsica obligatòria.
L’assegurança complementària i l’assegurança bàsica són independents l’una de l’altra, és a dir, és possible tenir una companyia asseguradora diferent per a cada una. Això significa, per exemple, que pots canviar el teu proveïdor d’assegurança bàsica, però mantenir la teva pòlissa d’assegurança complementària amb l’antiga empresa asseguradora.
És possible que la teva asseguradora complementària et faci pagar càrrecs administratius addicionals a la prima si separes l’assegurança bàsica i la complementària, així que és recomanable aclarir aquestes qüestions abans. Quan l’assegurança bàsica i la complementària es fan amb diferents asseguradores, la bonificació pot requerir més temps, i en alguns casos, s’han de fer arribar les factures dels serveis adquirits a les companyies asseguradores. És possible que l’assegurança complementària no pagui les despeses pels serveis rebuts fins després d’haver realitzat la liquidació de l’assegurança de salut obligatòria.
Font: http://www.priminfo.ch/praemien/beratung/uebersicht/de/beratung_05-2017.pdf
Tens dubtes?
Si alguna qüestió no t’ha quedat del tot clara, pots contactar-nos a través de la nostra pàgina de Facebook. Entre tots i totes mirarem d’ajudar-te.
Important!
Aquesta informació és només a títol informatiu. El Casal no es fa responsable de dades incorrectes o obsoletes. Recomanem que t’adrecis a les pàgines oficials de les institucions suïsses, a ser possible en una de les llengües oficials de la confederació.