Carregant Esdeveniments

« All Esdeveniments

Cicle de cinema sobre la guerra civil: El retratista

març 17 @ 19:00 - 23:00

Un mestre català i innovador arriba durant la segona república a una escola de Bañuelos, a Burgos. El 1936, quan comença la guerra civil, desapareix i no se’n sap res més. Sergi Bernal, fotògraf i investigador historiogràfic, recupera la memòria amb el documental “El retratista”. No et perdis la pel·lícula ni la xerrada de l’autor.

english

Bandera Suïssa

  • A finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, va desaparèixer el mestre català Antoni Benaiges. Dos anys abans havia arribat al poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l’ús de la impremta.
  • Durant més de 75 anys, la feina i la personalitat del mestre van romandre en la intimitat del record dels seus antics alumnes i dels seus companys de professió, mentre la família conservava el desig de conèixer la veritat sobre el seu parador.
  • L’agost de 2010, amb motiu de l’exhumació d’una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), un testimoni farà emergir a peu de fossa la figura del mestre assassinat i allà enterrat el juliol de 1936.  Cobrint documentalment els treballs d’exhumació hi havia un fotògraf català, aquest iniciarà una obsessiva investigació per a reconstruir la vida del mestre mont-rogenc, entrevistant a familiars, exalumnes i recopilant un arxiu dispers a revistes d’educació dels anys 30, premsa i fons arxivístics.  Aquell fotògraf era jo.
  • Una història d’injustícia. Fins fa 5 anys per trobar un homenatge pòstum a la memòria d’aquest mestre s’havien de recórrer més de 12 000 kilòmetres, a l’estat de Veracruz, hi ha una petita escola que utilitza tècnica Freinet, escola fundada per un exiliat republicà, Patricio Redondo, i que homenatja des de 1940 fins avui mateix a l’Antoni imprimint el seu nom a un quadern escolar, el millor homenatge per un mestre.  A diferència de l’estado espanyol on si consultes el seu expedient de mestre, arxivat a el AGA (Archivo General de la Administración), que conclou, s’expulsa a aquest mestre “por tener una conducta antisocial, anti patriótica y mal vista por todo el mundo.”

Text de Sergi Bernal

Vine a descobrir la veritat sobre el cas Antoni Benaiges.

Share

Detalls

Data:
març 17
Hora:
19:00 - 23:00

Recinte

Photobastei 2.0
Sihlquai 125
Zuric, Zuric 8005 Suïssa
+ Mapa de Google
Web:
http://www.photobastei.ch/