6è Festival Gollut – 29 de novembre

Projecció del Festival Gollut de cinema per primer cop a Zuric

El divendres 29 de novembre el Casal Català de Zuric presentarà per primer cop a la nostra ciutat el Festival Gollut de cinema.  Aquest festival, amb origen a Ribes de Freser, projecta i premia treballs que transmeten valors socials, informen o denuncien aspectes que afecten la societat i que no se’ls ha fet prou promoció en els cinemes convencionals o en els mitjans de comunicació. 

El festival pren el nom del golluts, també anomenats “els nans de Ribes”, una comunitat que va ser discriminada fins la seva desaparició cap al 1950. Els golluts eren persones de petita estatura i amb un goll al coll que els donava una aparença poc convencional. El nom del festival pretén dignificar-los i parlar d’un tema que es va silenciar durant anys. 

El seu director, en Joaquim Roqué Paret, ens ha proposat una selecció de curtmetratges de producció catalana, que ens vindrà a presentar personalment.

PROGRAMA

19:00 Introducció del Festival Gollut i dels curtmetratges que presentarem en aquesta edició de la mà del director del festival, en Joaquim Roqué Paret.

19: 20 Primera part.

20:35 Pausa.

20:45 Segona part.

21:45 Debat amb el director.

ENTRADES PER SOCIS I SÒCIES: disponibles a partir del dimecres dia 30 d’octubre aquí.

PROJECCIONS

INDIOS Y VAQUEROS

Directora: Emilia Ruiz.  Catalunya . Durada: 4 min. Versió: Castellà.

Tema: Violència de gènere i com afecta als nens.

Sinopsi: El joc diari de Leo a casa són els “indis i cowboys”. Avui, amb 5 anyets, aprendrà un nou joc.

Premi gollut dels joves 2018

D’HOM

Director: Javier Blanco i Francesc Colomina. Catalunya, 2018. Durada: 17 min. Gènere: Ficció. Versió: Català.

Sinopsi: Un jove té un malson que ja és familiar: un món completament binari, on només hi ha un home i una dona, multiplicats per milers. Tot el món té més cares sobre les seves cares, màscares masculines i femenines, només dues opcions, home o dona. Una història sobre consciències, sobre la vida i sobre el dret a viure-la.

THE POSITIVE KIDS

Director: Dani Planas Labad. Catalunya, 2016. Durada: 16’ . Documental. Idioma: Anglès subtitulat al castellà.

Sinopsi: Ara els nens africans VIH+ poden afrontar la malaltia no com una sentència de mort, sinó com una malaltia crònica i viure així una vida amb les mateixes oportunitats que qualsevol altre nen. Alguns d’ells expliquen aquí com és la seva vida.

GRAFFITI

Direcció: Lluis Quilez Sala. Producció: Lluis Quilez. Catalunya., 2015. Duració: 30’  Idioma: Sense diàlegs amb textos sobreimpressionats en anglès. Sinopsi: Un món apocalíptic. Una ciutat devastada. Un últim supervivent. Èdgar ha après a sobreviure en la soledat, rebuscant menjar entre la runa i evitant les zones contaminades per “l’incident” que va acabar amb la vida tal i com la coneixem. Però, un dia, la rutina de l’Èdgar es veurà interrompuda en trobar-se a la paret del lloc on dorm un graffiti, una única paraula escrita, que delata la presència d’una altra supervivient: “Anna”. Menció especial Premi Gollut 2017. Curt preseleccionat als Premis Oscar.  

9 DÍAS EN HAITÍ

Director:  Juan Antonio Bayona. Catalunya, 2015.  Durada: 38’. Gènere: Documental. Idioma: Castellà

Sinopsi: J.A. Bayona retrata a 9 dies a Haití el dia a dia del país caribeny i la seva lluita contra la pobresa, amb l’ajuda dels nens i nenes de l’escola del camp de desplaçats de Corail-Cesselesse. Aquesta escola és un projecte que lluita per sobreviure cada any per poder seguir donant educació i alimentació bàsica a 400 nens i nenes desplaçats després del terratrèmol de 2010. La Cooperació al Desenvolupament ha estat la política més retallada pel Govern des de l’inici de la crisi, amb un caiguda acumulada.

MI MALETA

Director: Cristina L. Justribó. Catalunya, 2016. Durada: 12’ . Ficció. Idioma: Castellà.

Sinopsi: Manolo torna al pis on ha viscut tota la seva vida. Vol acomiadar-se de tots els bons moments que ha viscut allí i portar-los-hi en la seva maleta.  

Menció al Delhi International Short Films Festival, India.

LA CREU

Direcció i producció: Dani Seguí. Catalunya, 2015. Duració: 15’ 59’’’. Idioma: Castellà. 

Sinopsi: Una parella d’avançada edat lluita cada dia per acceptar la mort del seu únic fill. És l’història de com gestionar un dol. Mantenir el cap ocupat és important per poder sobreviure i acceptar la nostra creu. La nostra protagonista es lleva a les 6 del matí per dur flors al lloc on va morir el seu fill. Aquest ritual es repeteix cada setmana. Mentrestant, el seu marit decideix destruir-se mica en mica enfonsat en una butaca. Fins que un dia decideix aixecar-se per donar sentit a la seva vida i, així, iniciar el seu propi ritual.

CERDITA (producció no catalana, però inclòs a la selecció per ser un curt destacat)

Directora: Carlota Pereda. Espanya, 2018. Durada: 14 min. Gènere: Ficció. Versió: Castellà.

Sinopsi: Sara és una adolescent amb problemes d’obesitat que viu atemorida per les burles d’unes nenes. De vacances en el seu poble, ni tan sols Clàudia, amiga de la infància, va a favor seu quan l’assetgen davant un desconegut i li roben la roba a la piscina. El llarg camí de tornada marcarà el que li resti de vida.

Premi Gollut 2018. Premi Goya al millor curt 2019.


Els curtmetratges es projectaran en versió original (català, castellà i anglès) i estaran subtitulats a l’anglès.


ENTRADES PER SOCIS I SÒCIES: disponibles a partir del dimecres dia 30 d’octubre aquí.

Quan: 29 de novembre

On:Photobastei 2.0, Sihlquai 125, 8005 Zürich

Com arribar-hi: Bus 32, Trams 4, 13, 17 fins a Limmatplatz

Share

Enllaç permanent a aquest article: http://www.cczuric.cat/2019/10/6e-festival-gollut-29-de-novembre/