Tràmits per votar a les eleccions del 20D

 

Selecciona quina és la teva situació actual i trobaràs quins són els passos que has de fer per poder votar a les eleccions generals previstes per al proper 20 de desembre de 2015.

OPCIÓ 1: Visc a Suïssa de manera permanent i ja m’he inscrit al consolat espanyol com a resident.

OPCIÓ 2: Visc a Suïssa de manera temporal i vull votar des d’aquí.

OPCIÓ 3: Visc a Suïssa de manera permanent però no em vull inscriure al consolat.

OPCIÓ 4: Visc a Suïssa de manera permanent però seré a Catalunya en les dates previstes per votar al consolat.

 

Hi trobes a faltar alguna opció? Si és així, fes-nos-ho saber a través del Facebook o el Twitter del Casal i l’afegirem.

 


 

OPCIÓ 1: Visc a Suïssa de manera permanent i ja m’he inscrit al consolat espanyol com a resident.

Calendari

Fins el 21 de novembre: Sol·licitar el vot CERA

Hi ha dues vies per presentar la sol·licitud:

VIA 1. Descarrega l’imprès de sol·licitud de vot CERA

[Català] [Castellà]

Desa’l al teu ordinador, emplena’l i imprimeix-lo.

Un cop emplenat i signat, s’ha d’acompanyar d’un (NOMÉS UN) dels documents següents:

– fotocòpia del DNI, o bé

– fotocòpia del passaport expedit per les autoritats espanyoles, o bé

– certificat de nacionalitat (d’expedició gratuïta pel consolat o l’ambaixada on estiguis inscrit/a), o bé

– certificat d’inscripció en el Registre de Matrícula Consular (d’expedició gratuïta pel consolat o ambaixada on estiguis inscrit/a).

Aquesta sol·licitud es pot enviar per fax a la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral que correspongui:

Barcelona
Fax: 933 10 19 23

Girona
Fax: 972 22 73 06

Lleida
Fax: 973 23 53 26

Tarragona
Fax: 977 21 33 40

 

VIA 2. Espera a rebre, per correu postal, l’enviament que t’adreçarà l’Oficina del Cens Electoral que contindrà el formulari de sol·licitud del vot CERA. En aquest enviament també se’t facilitarà una clau de Tramitació Telemàtica (CTT), generada per a cada elecció i cada elector, que possibilita la presentació telemàtica de la sol·licitud si no disposes d’un certificat digital vàlid a l’Estat espanyol.

 

Del 2 al 9 de novembre: Comprovació del cens electoral al Consolat de Zuric

El Consolat General de Zuric exposarà les llistes electorals del 2 al 9 de novembre de 2015, ambdós inclosos de 9:00 a 13:00 hores. Durant aquests dies es pot comprovar i rectificar les dades del cens electoral. Si no t’han inclòs al cens o hi ha algun error, pots fer una reclamació d’inclusió al cens electoral, que se resol positivament en la majoria dels casos.

Si no et pots desplaçar fins el Consolat de Zuric, també pots demanar la comprovació de les dades del cens trucant per telèfon al número 044 368 61 05 (Sr. Ceña) o enviant un correu electrònic a cog.zurich@maec.es, indicant les teves dades personals i adreça postal.

Del 24 al 30 de novembre (8 de desembre si es produeix alguna impugnació de les llistes): Recepció de la documentació electoral per correu

La documentació electoral que remet l’Oficina del Cens Electoral és la següent:

– un full informatiu

– paperetes i sobres de votació

– dos certificats d’inscripció en el cens electoral

– sobre adreçat a la Junta Electoral Provincial

– sobre prefranquejat adreçat al consolat

Un cop rebuda la documentació: Exercici de vot

Un cop rebuda la documentació, has de seguir aquests passos:

– introduir la papereta corresponent a la candidatura escollida per al Congrés dels Diputats al sobre de color blanc marcat amb la inscripció “Diputats”;

– marcar el(s) candidat(s) al Senat que triïs, segons les instruccions que trobaràs a la papereta, i introduir-la al sobre de color sèpia marcat amb la inscripció “Senadors”;

– introduir dins el sobre adreçat a la Junta Electoral Provincial el següent:

– sobres de votació que contenen les paperetes

– un dels certificats d’inscripció al cens

– fotocòpia del passaport, o bé del DNI , o bé del certificat de nacionalitat o d’inscripció en el Registre de Matrícula Consular expedides pel consolat o ambaixada (NOMÉS UN).

 A partir d’aquí, pots optar per fer el següent amb aquest sobre i el seu contingut:

– Vot anticipat per correu: El termini per enviar el vot CERA per correu certificat adreçat a l’oficina o secció consular corresponent és fins el 15 de desembre. En aquest cas no has de pagar res, el sobre està prefranquejat.

– Vot presencial: El termini per votar presencialment en urna habilitada a dependències consulars és del 16 al 18 de desembre.

 


 

OPCIÓ 2: Visc a Suïssa de manera temporal i vull votar des d’aquí.

Si et trobes temporalment a l’estranger entre la convocatòria electoral i la data de les eleccions i vols votar, ho has de sol·licitar prèviament. L’imprès de sol·licitud es trobarà als consolats i les ambaixades en el moment de la convocatòria, així com al web habilitat pel Ministeri de l’Interior espanyol.

En el cas de no haver-te donat d’alta al registre de residents temporals absents (ERTA) a l’oficina consular corresponent, pots fer-ho en el mateix moment de sol·licitar el vot ERTA a la mateixa oficina consular.

Calendari

Fins el 21 de novembre: Sol·licitud de vot ERTA

Sol·licita el vot ERTA de manera presencial al consolat. Per poder formular la sol·licitud, hauràs de constar al Registre de Matrícula Consular com a no resident. Tots dos tràmits (sol·licitud i inscripció) poden realitzar-se en el mateix acte.

– Utilitza aquest formulari per inscriure’t al Registre de Matrícula Consular com a no resident.

– Utilitza aquest formulari per fer la sol·licitud del vot ERTA.

Del 24 al 30 de novembre (8 de desembre en cas d’impugnacions): Recepció de la documentació electoral per correu

Un cop proclamades les candidatures i finalitzat el termini de recursos, l’Oficina del Cens Electoral t’enviarà la següent documentació per votar:

– full informatiu

– paperetes i sobres de votació

– certificat d’inscripció en el cens electoral

– sobre dirigit a la mesa electoral que correspongui

– imprès per a la devolució de les despeses d’enviament del vot per correu.

Fins el 16 de desembre: Enviament del vot per correu adreçat a la Mesa electoral corresponent

Un cop hagis rebut la documentació, hauràs de seleccionar la teva opció de vot, i:

– introduir la papereta corresponent a la candidatura escollida per al Congrés dels Diputats al sobre de color blanc marcat amb la inscripció “Diputats”;

– marcar el(s) candidat(s) al Senat que triïs, segons les instruccions que trobaràs a la papereta, i introduir-la al sobre de color sèpia marcat amb la inscripció “Senadors”;

– a continuació, introduir al sobre adreçat a la Mesa electoral el següent:

– sobres de votació amb les paperetes

– certificat d’inscripció al cens

– si ho desitges, l’imprès emplenat per a la devolució de les despeses d’enviament.

Posteriorment, has d’enviar-ho tot per correu certificat a la Mesa electoral corresponent, no més tard del 16 de desembre. Serà indispensable per a la validesa d’aquests vots que consti clarament en el sobre un mata-segells o inscripció oficial d’una oficina de correus que certifiqui que el vot s’ha remès en el termini previst.

 


 

OPCIÓ 3: Visc a Suïssa de manera permanent però no em vull inscriure al consolat.

En cas de no haver notificat al consolat espanyol corresponent la residència a l’estranger es compta, a tots els efectes, com a ciutadà empadronat a Catalunya. A efectes electorals, doncs, podràs exercir el teu dret a vot com a ciutadà resident a Catalunya de les maneres següents:

– Presencialment: Adreçant-te personalment a la mesa electoral que et correspongui el dia de les eleccions.

– Vot anticipat per correu: t’hauràs d’adreçar a qualsevol oficina de Correos fins el 10 de desembre per tal d’obtenir l’imprès de sol·licitud de vot que hauràs de lliurar a la mateixa oficina presentant l’original del DNI, passaport o carnet de conduir.

– Un cop presentada la sol·licitud, els serveis de correus notifiquen la presentació a l’Oficina del Cens Electoral, que procedeix a fer l’anotació a les llistes del cens electoral, de tal manera que les persones sol·licitants perden el dret de vot presencial el dia de les eleccions.

– L’Oficina del Cens Electoral t’envia la documentació electoral corresponent per correu certificat al domicili (a Catalunya) que hagis indicat a la sol·licitud.

– La documentació facilitada inclou el sobre adreçat a la Mesa electoral que et correspongui, on has d’introduir la documentació corresponent i enviar-la com a màxim el 16 de desembre.

 


 

OPCIÓ 4: Visc a Suïssa de manera permanent però seré temporalment a Catalunya.

Si estàs inscrit o inscrita al CERA però ets temporalment a Catalunya durant la convocatòria electoral, pots sol·licitar el vot per correu. Per a això, hauràs de fer el següent:

– anar a qualsevol oficina de Correos abans del dia 10 de desembre i emplenar la sol·licitud de vot per correu, indicant clarament que constes al CERA, adreçant-la a la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral que et correspongui;
– a la sol·licitud, indicar un domicili a Catalunya on vulguis rebre la documentació. Si ja havies sol·licitat el vot des de l’estranger i aquesta ja s’havia enviat al teu domicili a Suïssa, rebràs un certificat d’inscripció amb la marca “DUPLICAT”;
– signar la sol·licitud i comprovar que aquesta duu la data i el segell corresponent de l’oficina de Correos.

Un cop rebuda la documentació electoral a l’adreça que hagis assenyalat a la sol·licitud, has d’enviar el teu vot per correu certificat a la Junta Electoral Provincial que et correspongui fins el 16 de desembre. Aquest procediment no suposa la teva baixa al CERA, i tampoc no et dóna la possibilitat de votar personalment a cap mesa electoral a Catalunya.

 

 

Consulado de España en Zúrich

Adreça: Riedtlistrasse, 17

8006 Zúrich

Tens dubtes?

Share

Enllaç permanent a aquest article: http://www.cczuric.cat/2015/11/tramits-per-votar-a-les-eleccions-del-20d/